Gdy zostanie zagubiona instrukcja obsługi...


<<< WSTECZ




 

KUCHNIA GAZOWO - ELEKTRYCZNA           (góra)

PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Pusty piekarnik nagrzewamy przez 30 minut w temperaturze 250°C aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu izolacji piekarnika. Zapach jaki wydziela się podczas nagrzewania nie jest szkodliwy, mimo to zaleca się aby pomieszczenie było w tym czasie wietrzone.

WAŻNE OSTRZEŻENIA 

  • W kuchenkach z pokrywą, w których odpowietrzanie następuje przez płytę kuchenną, pokrywa nie może być zamknięta w trakcie pracy urządzenia. 
  • W kuchenkach z pokrywą, przed otworzeniem należy oczyścić górną część pokrywy.
  • Przed zamknięciem pokrywy kuchenka powinna być wystudzona. 
  • Poszczególne części kuchni ulegają podczas jej działania nagrzaniu (szybka od drzwi piekarnika i okolice miejsc do gotowania). Zadbajcie o to aby dzieci nie przebywały w pobliżu kuchenki ostrzegając je zawczasu przed niebezpieczeństwem oparzenia.
  • Rozgrzany tłuszcz łatwo może się zapalić. Dlatego potrawy do których używamy tłuszczu lub oleju należy przygotować bardzo starannie i stale kontrolować proces gotowania.
  • Pokrywę kuchni można zamknąć dopiero po ostudzeniu się miejsc do gotowania.
  • Piekarnika nie należy wykładać folią aluminiową i nie stawiać naczyń do pieczenia na dnie piekarnika. Wyłożenie piekarnika folią uniemożliwia krążenie powietrza w piekarniku i niszczy emalię. 
  • Jeżeli w pobliżu kuchenki znajduje się gniazdko z podłączonym innym urządzeniem elektrycznym proszę zwrócić uwagę na to by przewód przyłączeniowy tego urządzenia nie dotykał bezpośrednio gorących miejsc przeznaczonych do gotowania lub by nie dostał się między gorące drzwiczki piekarnika.
  • Kuchenki nie należy wykorzystywać do ogrzewania pomieszczeń.
  • Nie wolno przechowywać łatwopalnych i mało odpornych na temperaturę przedmiotów w szufladzie kuchenki.
  • Jakiekolwiek czynności związane z naprawą kuchni może wykonać wyłącznie uprawniony fachowiec.
  • Pomieszczenie w którym znajduje się kuchenka powinno być regularnie wietrzone.
  • Palników nie należy używać, jeżeli wydostający się przez nie gaz płonie nierównomiernym płomieniem.
  • Jeżeli wyczuwamy gaz w pomieszczeniu, należy zamknąć główny zawór dopływu gazu z butli gazowej lub sieci gazowej, zgasić wszystkie źródła ognia (papierosy też), pomieszczenie natychmiast wywietrzyć, nie włączać urządzeń elektrycznych i natychmiast wezwać montera instalacji gazowych.
  • Główny zawór dopływu gazu należy zamknąć również w przypadku jeżeli palników nie będziemy używać przez dłuższy czas (np. wyjazd na urlop itp.)

 

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

Kuchnię należy czyścić ciepłą wodą, płynnym detergentem i miękką ściereczką.
Do czyszczenia nie należy używać ostrych środków czyszczących ani ostrych przedmiotów. Spalone lub zasuszone resztki jedzenia należy zwilżyć mokrą ściereczką i zmiękczyć odpowiednio dobranym środkiem czyszczącym. Blaszane elementy nierdzewne czyścić można środkami do tego przeznaczonymi ale nie należy ich używać do czyszczenia elementów aluminiowych.

PŁYTKI GRZEJNE
Do czyszczenia płytki grzejne muszą być ostudzone do temperatury 50°C!
Resztki jedzenia pozostałe na płytkach grzejnych ścieramy wilgotną ściereczką lub gąbką. Zalecamy aby płytki grzejne od czasu od czasu natłuścić specjalnie do tego celu przeznaczonym smarem. Nie należy używać masła, słoniny itp.
Obręcze płytek grzejnych wykonane są ze stali nierdzewnej i czasem mogą ulec zażółceniu. Zażółcenie można zlikwidować dobrym środkiem przeznaczonym do czyszczenia stali nierdzewnej lub płyty witroceramicznej. Łagodne środki nie zlikwidują zażółceń a środki ścierne mogą zniszczyć powierzchnię. Okolice płytek grzejnych można czyścić gorącą wodą, płynnym detergentem i miękką ściereczką. Twarde resztki jedzenia należy najpierw odmoczyć.

PALNIKI KUCHENNE
Elementy palnika, które można zdjąć (oprócz pokrywy pierścienia palnika) wykonane są z aluminium. Czyścić je należy przy pomocy środków przeznaczonych do czyszczenia aluminium. Pokrywa pierścienia palnika jest emaliowana i można ją czyścić standardowymi środkami czystości używanymi w gospodarstwie domowym.

  • Czyszczone i dobrze osuszone części palnika należy prawidłowo złożyć (pierścień palnika należy obracać aż znajdziemy prawidłowe położenie ). Po czyszczeniu należy zapalić każdy palnik osobno i uważnie skontrolować czy prawidłowo się pali.

 

ŚWIECZKI ZAPŁONOWE
Aby świeczki zapłonowe działały prawidłowo należy je od czasu do czasu oczyścić. Stwardniałe cząstki jedzenia najlepiej odmoczyć, po czym oczyścić je płynem do mycia i szorstką częścią gąbki. Po oczyszczeniu należy je wytrzeć miękką ściereczką.

PIEKARNIK
W czasie czyszczenia piekarnik musi być bezwzględnie wyłączony!
Wnętrze piekarnika, powierzchnia drzwiczek i blachy do pieczenia pokryte są EkoEmalią, która charakteryzuje się wyjątkowo gładką i błyszczącą powierzchnią. Ta cecha zmniejsza możliwość przypalenia się potraw w trakcie pieczenia i jednocześnie ułatwia utrzymanie piekarnika w czystości. Wysoka odporność na temperaturę, odporność na działania środków chemicznych i mechaniczna twardość EkoEmalii zapewniają jej długotrwałą żywotność. Zalecamy regularne czyszczenie piekarnika i jego wyposażenia. Piekarnik przed czyszczeniem musi być wyłączony i wystudzony. Większość plam przede wszystkim tłustych z łatwością, można usunąć łagodnymi, ekologicznymi środkami, których zwykle używacie w gospodarstwie domowym (środki do mycia naczyń). Gładka powierzchnia piekarnika powoduje że zasuszone resztki jedzenia są rzadkością ale jeśli się pojawią należy je najpierw nawilżyć wilgotną ściereczką a następnie usunąć przy pomocy środka czyszczącego. EkoEmalia jest odporna na kwasy i bardzo twarda dlatego nie zniszczy się nawet jeśli będziecie używać ostrzejszych ściereczek. Do czyszczenia piekarnika można używać wszystkich zwykłych środków do czyszczenia piekarników, przestrzegając zaleceń producenta tych środków. Zapewniamy jednak, że przy regularnym myciu piekarnika użycie tych specjalnych środków, nie będzie potrzebne. Lakierowane, ocynkowane i aluminiowe elementy piekarnika nie mogą być czyszczone środkami do czyszczenia wnętrza piekarnika gdyż łatwo mogą ulec uszkodzeniu lub odbarwieniu. 
Blachy należy myć ciepłą wodą, płynnym detergentem i gąbką lub ściereczką. Blachy zachowują swój pierwotny wygląd nawet po częstym i długotrwałym używaniu i czyszczeniu.

WYMIANA ŻARÓWKI
Przed wymianą przepalonej żarówki należy wystudzić piekarnik wyłączyć oświetlenie piekarnika przeznaczonym do tego celu przełącznikiem. Zalecamy także odłączenie kabla kuchenki. Należy odkręcić pokrywę i wymienić i wymienić przepaloną żarówkę (E14, 220-230V, 15W,T300). Żarówki jako elementu zużywającego się nasza gwarancja nie obejmuje!

ZDEJMOWANE DRZWICZEK PIEKARNIKA
Proszę zwinąć ręcznik w rulonik i umieścić nad zawiasem lekko otwartych drzwiczek. Drzwiczki z jednej strony należy przycisnąć do piekarnika tak by wyskoczyły z zawiasu. To samo należy zrobić z drugiej strony i drzwi można zdjąć bez żadnych przeszkód. Przy zakładaniu drzwiczek wsporniki zawiasu należy wstawić w otwory i drzwi pchnąć w stronę piekarnika.

SZUFLADA POD PIEKARNIKIEM
Szuflada pod piekarnikiem zabezpieczona jest przed przypadkowym otwarciem. Jeśli chcecie szufladę otworzyć należy ją lekko unieść do góry. Jeśli chcecie wyjąć szufladę z kuchenki należy najpierw ją trochę unieść i wyciągnąć do oporu a następnie jeszcze raz unieść i wyciągnąć szufladę do końca.


CERAMICZNA PŁYTA GRZEJNA           (góra)


WAŻNE OSTRZEŻENIA

W ceramicznej płycie do gotowania znajdują się cztery pola grzejne. Powierzchnia płyty jest gładka, bez rys co pozwala na utrzymanie jej w czystości. Naczynia łatwo można przesuwać po płycie.

  • Pola grzejne bardzo szybko osiągają nastawioną temperaturę przy czym miejsca wokół pól grzejnych pozostają chłodne.
  • Płyta jest odporna na zmiany temperatur dlatego zamrożoną żywność wyjętą prosto z zamrażarki można umieścić od razu na gorącej płycie grzejnej
  • Płyta nie ulegnie uszkodzeniu jeśli mocniej postawicie na niej naczynie.
  • Płyta może ulec uszkodzeniu ( pęknięcia lub wyszczerbienia ) w przypadku uderzenia przedmiotami o ostrych krawędziach.
  • Nie należy płyty traktować jako podręcznego, dodatkowego stolika. Ostrymi przedmiotami można spowodować uszkodzenie jej powierzchni.
  • Nie należy kłaść na gorące pola grzejne żywności zawiniętej w folię aluminiową lub umieszczonej w plastikowym naczyniu gdyż może to spowodować uszkodzenie płyty ceramicznej.
  • Nie należy na płycie ceramicznej przyrządzać tzw. kawy po turecku w przeznaczonym do tego naczyniach gdyż ich średnica jest zbyt mała w stosunku do średnicy pól grzejnych co może spowodować uszkodzenie płyty.

 

LAMPKI KONTROLNE "GORĄCE"

Płyty ceramiczne w swojej przedniej części mają wbudowane lampki kontrolne "gorące". Paląca się lampka ostrzega że odpowiadające jej pole grzejne jest gorące (niebezpieczeństwo oparzeń). Po wyłączeniu pola grzejnego lampka świeci się dopóki pole grzejne nie chłodzi się do temperatury 50°C.

WAŻNE !

  • Nie można używać pękniętej płyty ceramicznej.
  • Upadek na płytę przedmiotu z ostrymi krawędziami może spowodować jej pęknięcie. Skutki widoczne są natychmiast lub po upływie jakiegoś czasu.
  • Jeżeli na gorącą płytę wysypie się cukier lub wykipi słodka potrawa natychmiast trzeba płytę wytrzeć i oczyścić z cukru mimo że gorące są pola grzejne.
  • Nie należy czyścić nagrzanej płyty ceramicznej środkami czyszczącymi gdyż może w ten sposób dojść do jej uszkodzenia. Stosując się do tej zasady można uniknąć ewentualnych uszkodzeń.

 

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

Płytę ceramiczną należy czyścić i konserwować regularnie. Używać należy tylko sprawdzonych środków czyszczących przeznaczonych do czyszczenia powierzchni ceramicznych. Czyszczenie innymi środkami może spowodować uszkodzenie płyty gdyż środki te są zbyt silne i płytę mogą porysować. Płytę ceramiczną czyścimy gdy jest zimna lub przynajmniej częściowo wystudzona z wyjątkiem sytuacji gdy na gorącą płytę wysypie się cukier lub wykipi mocno słodzona potrawa. w tym przypadku płytę należy natychmiast oczyścić, cukier usunąć skrobakiem bez względu na to czy pole grzejne jest jeszcze gorące. Jeżeli płyta nie zostanie natychmiast oczyszczona może dojść do nieodwracalnego jej uszkodzenia bez możliwości naprawy.

  • Regularne czyszczenie jest czynnością bardzo prostą. Zwykle wystarczy płytę wytrzeć przed i po użyciu mokrą ściereczką i następnie wytrzeć płytę do sucha ręcznikiem papierowym lub suchą ścierką. Postępując w ten sposób przed użyciem płyty usuwamy kurz i ewentualne twarde zanieczyszczenia, które przy przesuwaniu naczyń mogłyby uszkodzić powierzchnię płyty. Czyszcząc płytę od razu po użyciu zabezpieczamy w ten sposób jej powierzchnię i nie dopuszczamy do jej zniszczenia. Powierzchnia płyty, która nie jest regularnie czyszczona w krótkim czasie może zacząć się łuszczyć co spowoduje chropowatość powierzchni i jej brzydki wygląd.
  • Zasuszone resztki jedzenia i zmiany w kolorze płyty ceramicznej (np. z powodu użycia niewłaściwych środków czyszczących lub niewłaściwych naczyń) można zlikwidować sprawdzonymi środkami do czyszczenia powierzchni ceramicznych. Nie rozcieńczony środek należy nanieść na powierzchnię płyty ceramicznej, pozostawić na kilka godzin i następnie wytrzeć mokrą ściereczką (o ile producent nie przewidział innego sposobu użycia danego środka).

 

OSTRZEŻENIE! Środek czyszczący może uszkodzić płytę jeśli będziemy go używać w czasie gdy pola grzejne są gorące!

  • Zasuszone i przypalone resztki jedzenia można usunąć skrobakiem. 
  • Powierzchnię można dodatkowo zabezpieczyć nanosząc na nią środki ochronne przeznaczone do pielęgnacji powierzchni ceramicznych. Szczególnie zalecamy to przed gotowaniem słodkich potraw.
  • Nie należy czyścić płyty ceramicznej ścierką lub gąbką których używacie do mycia naczyń gdyż zbierający się w nich ług może doprowadzić do zmiany koloru płyty ceramicznej.

 

MONTAŻ PŁYTY PRZEZNACZONEJ DO WBUDOWANIA W MEBLE

WAŻNE OSTRZEŻENIA

  • Fornir lub inne okleiny obudowy meblowej powinny być łączone klejami odpornymi na temperaturę (100°C), w przeciwnym wypadku z powodu mniejszej odporności na temperaturę mogą ulec odkształceniu.
  • Użycie listew wykończeniowych z masywnego drewna na blatach roboczych z płytą kuchenną jest dozwolone pod warunkiem zachowania minimalnych odległości zaznaczonych na rysunkach dotyczących montażu.
  • Należy wyciągnąć górną powierzchnię obudowy w której montowana będzie ceramiczna płyta grzejna.
  • Płytę przeznaczoną do wbudowania należy ustawić dokładnie nad kuchenką, tak aby był uniemożliwiony dostęp do czynności pod napięciem.
  • Najmniejsza możliwa odległość która musi być zachowa pomiędzy płytą grzejną i tylną ścianką jest zaznaczona na rysunkach montażowych.
  • Ceramiczną płytę grzejną można montować w blatach roboczych o grubości od 30 do 40 mm
  • W bokach obudowy meblowej należy wykonać nacięcia pod miejscami przeznaczonymi do zamocowania ceramicznej płyty grzejnej (rys. 2i 2a).

 

PODŁĄCZENIE DO SIECI ELEKTRYCZNEJ

  • Podłączenie do sieci elektrycznej może wykonać wyłącznie uprawniony monter.

UWAGA !
Przed przystąpieniem do wykonywania jakichkolwiek czynności montażowych i naprawczych należy odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.


ZMYWARKA DO NACZYŃ            (góra)

CZYSZCZENIE I PIELĘGNACJA

Powierzchnie zewnętrzne i drzwi wycierać regularnie wilgotną ścierką. W żadnym wypadku nie wolno stosować środków do szorowania ani środków żrących. Uszczelki przy drzwiach należy czyścić wilgotną gąbką. Zmywarką można czyścić na zewnątrz normalnymi środkami myjącymi lub przeznaczonymi do powierzchni lakierowanych. Przed czyszczeniem odłączyć urządzenie od sieci.

   Czyszczenie sitka
Sitko umieszczone na zaworze czerpalnym należy regularnie czyścić. Najpierw zakręcić kurek z wodą, odkręcić końcówkę węża, wyjąć sitko i ostrożnie przepłukać pod bieżącą wodą. Umieścić sitko ponownie na swoim miejscu i dokręcić wąż.

   Czyszczenie ramion doprowadzających wodę
Ramiona te można bezproblemowo wyjmować, co pozwala na regularne czyszczenie dysz, i zapobiega zapychaniu. Aby wyjąć górne skrzydło należy je wcisnąć i odkręcić w lewą stronę , dolne skrzydło pociągnąć do góry. Wyczyścić dokładnie pod bieżącą wodą i ponownie zamontować.

   Czyszczenie wnętrza filtra
Środkowy filtr powinien być regularnie wyjmowany i kontrolowany, a w razie potrzeby wyczyszczony. Filtry czyścić szczoteczką pod bieżącą wodą. Czyszczenie filtrów według wskazówek jest nieodzowne, gdyż zmywarka nie może funkcjonować z zapchanymi filtrami. Poza tym zapobiega to uszkodzeniom pompy wodnej.

Jeśli zmywarka jest przez dłuższy czas nie używana
Zachować następujące środki ostrożności:

  • przeprowadzić kolejno dwa wstępne mycia
  • wyciągnąć wtyczkę
  • zostawić lekko uchylone drzwi, żeby nie tworzyły się nieprzyjemne zapachy
  • napełnić pojemnik na środki nadające połysk
  • zakręcić kurek z wodą.
    Przed ponownym uruchomieniem zmywarki należy:
  • podłączyć urządzenie do prądu w celu sprawdzenia czy w instalacji wodnej nie zebrał się szlam bądź rdza, odkręcić na kilka minut kurek doprowadzający wodę do zmywarki
  • zamontować ponownie wąż doprowadzający wodę i odkręcić kurek.

 

USUWANIE DROBNYCH USTEREK

   Naczynia nie są czyste po zakończeniu programu

Skontrolować, czy:

  • został wybrany odpowiedni program
  • otworzył się dozownik na środki myjące
  • prawidłowo ułożono naczynia
  • otworzył się pojemnik na środki myjące i zastosowani ich odpowiednią ilość
  • kręcą się swobodnie ramiona dostarczające wodę
  • dysze i ramiona nie są zapchane
  • sitko w wężu doprowadzającym wodę nie jest zatkane
  • ciśnienie wody jest prawidłowe
  • sól nie dostała się do urządzenia odwapniającego

 

   Zmywarka nie chce się uruchomić

Sprawdzić czy:

  • prawidłowo umieszczono wtyczkę w gniazdku i bezpieczniki są na odpowiednim 
    miejscu
  • nie ma awarii prądu
  • odkręcono kurek z wodą 
  • prawidłowo zamknięto drzwi
  • sitko w wężu doprowadzającym wodę nie jest zatkane
  • węże do i odprowadzające wodę nie są pozaginane.

 

   SERWIS
W razie wystąpienia innych, niż opisane, problemów należy skontaktować się z serwisem.
Gwarancją nie są objęte jednak wezwania spowodowane nieznajomością instrukcji obsługi sprzetu i koszty związane z takim wezwaniem pokrywa użytkownik.


ZALECENIA

W zmywarce można zmywać wszystkie naczynia kuchenne. W niektórych przypadkach należy uwzględnić właściwości naczyń.

Przy zakupie naczyń trzeba zwrócić uwagę, czy nadają się do zmywania w zmywarce.

   Filiżanki, miseczki i talerze z wgłębieniami
Woda zbierająca się w zagłębieniach, rowkach nie paruje dostatecznie szybko, przez co naczynia nie wysychają całkowicie.

   Naczynia z dekoracją
Zmywanie nie narusza naczyń emaliowanych.

   Naczynia nie pokryte glazurą
Blaknięcie delikatniejszych kolorów przy dłuższym używaniu jest nie do uniknięcia. W razie wątpliwości co do wytrzymałości farb, powinno się za każdym razem zmywać jedną lub dwie części serwisu (najlepiej uszkodzone) przez ok. cztery tygodnie.

   Naczynia aluminiowe
Naczynia anodyzowane mogą stracić kolory.

   Srebrne sztućce
W razie kontaktu z żywnością zawierającą siarkę (jajka, warzywa) na sztućcach i naczyniach ze srebra mogą pojawić się plamy. Plamy te można usunąć przy pomocy preparatów do czyszczenia srebra.

   Przedmioty ręcznie robione
Rzadko nadają się do zmywania mechanicznego. Dość wysokie temperatury i stosowane środki myjące mogą je uszkodzić.

   Przedmioty drewniane
Przedmioty z drewna nie są odporne na mechaniczne zmywanie i mogą się zdeformować bądź zrobić szorstkie.

   Stare noże
Nie wolno zmywać noży z ostrzami przyklejonymi do uchwytu, gdyż zawarte w nich kleje nie są odporne na wysoką temperaturę.

   Naczynia z tworzyw sztucznych 
Nie są odporne na działanie wysokiej temperatury i mogą się zdeformować.

   Naczynia z tworzyw sztucznych
Odporne na wysoką temperaturę umieszczać tylko w górnym koszu.

   Szkło i kryształ
Z reguły szkło może być zmywane w zmywarce. Jednakże niektóre gatunki szkła niezbyt odporne na mechaniczne zmywanie stopniowo tracą swoją przejrzystość. Zaleca się zmywanie tych przedmiotów w programie "Specjalnym", gdyż niebezpieczeństwo uszkodzenia jest wtedy najmniejsze


CHŁODZIARKO ZAMRAŻARKA            (góra)

KONSERWACJA I CZYSZCZENIE

   Automatyczne rozmrażanie chłodziarki
Chłodziarki ni trzeba rozmrażać, ponieważ odmraża się automatycznie. Lód, który powstaje na tylnej ścianie w czasie pracy kompresora, topi się w przerwach pracy kompresora i przez otwór w tylnej ścianie chłodziarki w postaci kropel spływa niżej do naczyńka na kompresorze, skąd wyparowuje.

   Rozmrażanie zamrażalnika
Wewnątrz zamrażalnika powstaje szron, względnie lód, który trzeba usunąć, gdy jego warstwa osiągnie grubość 3-5mm.

  • 24 godziny przed rozmrażaniem należy przełączyć przełącznik funkcji działania na nieprzerwane działanie (żółta lampka świeci), tak, aby produkty mocno się zmroziły. Po tym czasie należy zamrożoną żywność wyjąć z zamrażalnika i zabezpieczyć ją przed rozmrożeniem.
  • Odłączyć dopływ energii elektrycznej do urządzenia.
  • Załączoną rurką należy wsunąć do rowka na dnie zamrażalnika i podstawić naczynie, do którego przez rurkę będzie ściekała woda. Rozmrażanie można przyspieszyć, zostawiając otwarte drzwi lodówki.

 

   Czyszczenie urządzenia
Przed przystąpieniem do czyszczenia należy odłączyć dopływ energii elektrycznej. Nie należy używać szorstkich i aktywnych środków czyszczących, żeby nie uszkodzić powierzchni.

  • Z zewnątrz urządzenie należy myć wodą z detergentem w płynie.
  • Wyjąć z urządzenia całe ruchome wyposażenie i umyć je wodą z detergentem w płynie. Nie zaleca się mycia plastikowych części w maszynie do mycia naczyń.
  • Opróżnione naczynie należy myć letnią wodą z odrobiną octu.
  • Za pomocą miękkiej szmatki lub odkurzacza co jakiś należy czyścić kondensator znajdujący się z tyłu urządzenia.
  • Oczyścić należy również naczyńko znajdujące się na kompresorze (nie zdejmując go)

 

   Wyłączenie urządzenia
Jeżeli przez dłuższy czas nie będą Państwo korzystali z urządzenia, należy przekręcić pokrętło termostatu chłodziarki do pozycji STOP (0) . Następnie należy odkręcić dopływ energii elektrycznej do urządzenia, opróżnić je, rozmrozić, wyczyścić i zostawić przymknięte drzwi.



CHŁODZIARKA

Najczęstsze usterki, powstałe w wyniku nieprawidłowego użytkowania , łatwe do samodzielnego usunięcia.

   Urządzenie po podłączeniu do sieci nie działa

  • należy sprawdzić, czy w gniazdku jest napięcie i czy urządzenie zostało włączone (pokrętło termostatu w pozycji działania).

   System chłodniczy przez dłuższy czas pracuje nieprzerwanie

  • zbyt częste lub zbyt długi czas otwarte drzwi.
  • nieprawidłowo zamknięte drzwi (może być ciało obce, drzwi są źle zawieszone, uszkodzona uszczelka).
  • włożono zbyt dużą ilość świeżych produktów.
  • z powodu niedostatecznego chłodzenia kompresora i kondensatora należy sprawdzić wentylację z tyłu urządzenia i oczyścić kondensator.

   Zbieranie się lodu na tylnej, wewnętrznej stronie chłodziarki
Dopóki woda ścieka do rowka i przez otwór do naczyńka na kompresorze, automatyczne rozmrażanie chłodziarki działa normalnie. W przypadku, gdy na tylnej ścianie zbiera się zbyt duża warstwa lodu (3-5mm), lodówkę należy rozmrozić ręcznie. pokrętło termostatu należy ustawić w pozycji stop(0) i zostawić drzwi chłodziarki otwarte. Nie wolno usuwać lodu za pomocą urządzeń elektrycznych (np. suszarką do włosów itp.), a także ostrymi przedmiotami. Po zakończonym rozmrażaniu ustawić pokrętło w wybranej pozycji i zamknąć drzwi chłodziarki. 
Powstanie zbyt dużej warstwy lodu jest następstwem:

  • złego uszczelnienia drzwi (jeżeli uszczelka jest zanieczyszczona lub uszkodzona, należy ją wyczyścić lub wyrzucić)
  • zbyt częstego lub zbyt długiego otwierania drzwi
    wkładania ciepłego jedzenia do chłodziarki
  • jedzenie lub naczynie dotykają tylnej wewnętrznej ściany chłodziarki.

   Z chłodziarki wycieka woda
Woda cieknie z chłodziarki, jeżeli otwór odpływowy wody jest zatkany lub jeśli woda cieknie obok rowka zbierającego wodę.

  • Zatkany otwór należy oczyścić, np. plastikową rurką.
  • zbyt grubą warstwę lodu rozmrozić ręcznie (zob. rozdział zbieranie się lodu na tylnej, wewnętrznej ścianie chłodziarki).

wymiana żarówki
przed wymianą żarówki należy bezwzględnie odłączyć dopływ energii elektrycznej do urządzenia. następnie należy palcami ścisnąć od tylnej strony pokrywkę (w kierunku strzałki 1), aż wyskoczy ze swego położenia. przykrywkę należy zdjąć (w kierunku strzałki 2) i wymienić żarówkę, która się pod nią znajduje (e14, max.10w). przepalonych żarówek nie należy wyrzucać do śmieci do śmieci pochodzenia organicznego.
żarówka, jako materiał użytkowy, nie podlega naszej gwarancji!


Zamrażarka

   Zamrażalnik, po podłączeniu do energii elektrycznej, nie pracuje

  • należy sprawdzić, czy w gniazdku jest napięcie i czy zamrażarka jest włączona (musi świecić zielona lampka).

   czerwona lampka świeci

  • zbyt często lub zbyt długi czas otwarte drzwi.
  • nieprawidłowo zamknięte drzwi (ciało obce między drzwiami, drzwi są źle zawieszone, uszkodzona uszczelka,...)
  • przez dłuższy czas nie było prądu.
  • włożono zbyt dużą ilość świeżych produktów.

   System chłodniczy przez dłuższy czas pracuje nieprzerwanie

  • przestawić przełącznik funkcji działania z nieprzerwanego na automatyczne działanie.
  • z powodu niedostatecznego chłodzenia kondensatora i kompresora należy sprawdzić wentylację z tyłu urządzenia i oczyścić kondensator.

   Utrudnione otwieranie drzwi
Jeśli chcemy przed chwilą otwarte drzwi zamrażalnika otworzyć ponownie może się zdarzyć, że napotkamy opór. Podczas otwierania drzwi, trochę zimnego powietrza uchodzi i zostaje zastąpione ciepłym powietrzem z otoczenia. Przy ochładzaniu tego powietrza powstaje podciśnienie, co jest powodem utrudnionego otwierania drzwi. Po kilku minutach wszystko wraca do normy i drzwi można otworzyć już bez problemów.

   Hałas
Chłodzenie w chłodziarko-zamrażarkach jest możliwe dzięki systemowi chłodzącemu z kompresorem. Jego działanie powoduje określony hałas. Natężenie hałasu zależy od ustawienia , prawidłowego użytkowania i stopnia zużycia urządzenia.

  • W trakcie pracy kompresora można słyszeć szmer płynu, a w trakcie przerwy w jego pracy przepływ płynów chłodzących. Jest to normalne zjawisko i nie wpływa na długowieczność urządzenia.
  • Po uruchomieniu urządzenia praca kondensatora i przepływ płynów chłodzących mogą być głośniejsze. Nie oznacza to żadnej usterki i nie wpływa na długowieczność urządzenia. Po pewnym czasie pracy urządzenia szumy te są mniejsze.
  • Czasem w trakcie pracy urządzenia pojawiają się też nieoczekiwane lub mocne szumy. Najczęstsza ich przyczyna leży w niewłaściwym ustawieniu urządzenia:
  • Urządzenie musi stać równo i stabilnie na twardym podłożu.
  • Nie może dotykać ściany, mebli itp. elementów.
  • Należy sprawdzić, czy elementy wyposażenia są założone prawidłowo, względnie czy konserwy, butelki i inne naczynia dotykające się - nie dzwonią.

PRALKA                                       (góra)

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

   Obudowa pralki 
Należy ją czyścić miękką ściereczką i łagodnym środkiem czyszczącym. Nie powinno się stosować mocniejszych i agresywnych środków, gdyż mogą uszkodzić powierzchnię.

   Wnętrze bębna
Wewnątrz bębna, na uszczelce drzwiczek i upranej bieliźnie mogą się pojawić grudki tłuszczu będące konsekwencją nieprawidłowego sposobu prania. Grudki tłuszczu usunąć można w ten sposób, że 3 do 1,0 kg sody do prania (soda kalcynowa) rozpuszczamy w 1l zimnej wody, roztwór wlewamy poprzez dozownik do pralki i nastawiamy program B(95°C). Po skończonym praniu pralka nadaje się do ponownego prania bielizny.

   Dozownik
Po skończeniu prania sprawdzamy czy w dozowniku nie zostały resztki środków piorących. Jeśli tak, to mocnym ruchem wyciągamy dozownik z pralki, oczyszczamy odpowiednią szczotką w ciepłej wodzie oraz wycieramy do sucha.

   Siateczka w rurze doprowadzającej 
Siateczkę w rurze doprowadzającej należy wielokrotnie czyścić. Zamykamy zawór czerpalny i odkręcamy rurę doprowadzającą. Uszczelkę z siateczką czyścimy pod bieżącą wodą, ponownie zakładamy i rurę przykręcamy z powrotem.

   Gumowa uszczelka drzwiczek
Zaleca się by po skończeniu prania w danym dniu wytrzeć gumową uszczelkę, gdyż w ten sposób przedłużamy jej żywotność.

   Filtr
Filtr znajduje się pod pokrywką w dolnej części pralki.
Przy prawidłowym używaniu pralki filtra nie trzeba czyścić. Trzeba go otworzyć i czyścić jedynie wtedy, kiedy większe ciało obce (guziki, klucze spinki do włosów itp.)
zatkają odpływ wody. (Bielizna jest słabo wypłukana, nie jest dobrze odwirowana, pompa nie wypompowuje wody z bębna). Ważne jest, żeby przed czyszczeniem wylać całą wodę z bębna. W tym celu należy rurę odprowadzającą położyć jak najniżej (na podłodze).

  • pokrywkę otwieramy przy pomocy np. monety, wkładając ją w nacięcie na pokrywce
  • pod filtr podstawiamy odpowiednie naczynie, do którego spłynie trochę wody po usunięciu filtra. Filtr wyciągamy odkręcając go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (15-40°). Wyciągamy ciała obce i filtr oczyszczamy pod bieżącą wodą.
  • filtr zakładamy z powrotem wykonując wszystkie czynności w odwrotnej kolejności.

Przed wezwaniem serwisu należy sprawdzić:

   Pralka nie działa (lampka kontrolna się świeci).
- czy napięcie w gniazdku względnie bezpiecznik są w porządku,
- czy wtyczka włożona jest prawidłowo do gniazdka.

   Woda nie dopływa do pralki.
- czy pralka jest włączona,
- czy kran jest odkręcony,
- czy siateczka w rurze odprowadzającej jest czysta,
- czy drzwiczki są prawidłowo zamknięte (należy przycisnąć je do pralki).

   Pralka podczas pracy przesuwa się.
- czy pralka stoi równo na wszystkich czterech nóżkach,
- czy zostały usunięte zabezpieczenia transportowe,
- czy pralka jest prawidłowo napełniona (czy w praniu jest tylko jedna duża sztuka bielizny).

   Woda wycieka z pralki (pralka cieknie).
- czy filtr jest dobrze dokręcony,
- czy rura doprowadzająca jest dobrze przykręcona do pralki i kranu.

   Bielizna nie jest dobrze wyżęta.
- czy w filtrze nie ma większych ciał obcych, które mogły spowodować zatkanie odpływu.

   Środek piorący podczas prania mocno się pieni.
- twardość wody i zmniejszyć ilość środków piorących.

   Bielizna jest źle wyprana (plamy, grudki tłuszczu).
- czy wybraliśmy odpowiedni program prania,
- w przypadku mocno zabrudzonej bielizny należy zwiększyć ilość środków piorących lub włożyć mniejszą ilość bielizny.

   Bielizna nie jest dobrze wypłukana.
- czy nie włożyliśmy zbyt dużej ilości bielizny lub czy nie daliśmy za dużo środka piorącego,
- czy w filtrze nie ma większych ciał obcych, które mogły spowodować zatkanie odpływu.
Jeśli zakłóceń, mimo zastosowania się do powyższych rad, nie udało się Państwu usunąć należy wezwać fachowca z autoryzowanego serwisu.

Usunięcie usterki względnie reklamacja będąca rezultatem nieprawidłowego podłączenia lub użytkowania aparatu nie jest przedmiotem gwarancji. Koszty naprawy pokrywa 
wówczas sam użytkownik.


OKAP KUCHENNY                                     (góra)

Konserwacja

Uwaga! Przy konserwacji urządzenia, należy odłączyć je od źródła energii elektrycznej. Opary i zapachy z powietrza filtrowane są przez filtr przeciwtłuszczowy i filtr przeciw- zapachowy (w urządzeniu w wersji filtrującej). Wydajność urządzenia zależy od stanu filtrów.

Filtr przeciwtłuszczowy

Absorbuje zawieszone w powietrzu drobiny tłuszczu, zapobiegając powstawaniu tłustych nalotów na meblach, ścianie i suficie.
Istnieją 3 rodzaje filtrów:

  1. Akrylowy: może być wielokrotnie myty w zależności od intensywności użytkowania okapu ale nie rzadziej niż co 30 dni. Filtr myjemy w ciepłej wodzie z mydłem (filtru nie wyżymamy - ściskamy lekko aż będzie suchy)
  2. Ze specjalnego papieru: nie nadaje się do mycia. Filtr należy wymienić gdy czerwone linie znajdujące się na szczycie arkusza będą widoczne od spodu poprzez otwory w siatce.
  3. Z warstw aluminiowych: może być czyszczony wielokrotnie, najlepiej po każdych 10-15 dniach użytkowania. Filtr czyścimy poprzez zanurzenie go w roztworze odtłuszczającym lub myjąc w zmywarce do naczyń. ponieważ filtr wykonany jest z kilku cienkich warstw stopu aluminium należy bardzo uważać aby go nie uszkodzić przez zgięcie lub uderzenie.

Filtr z węgla aktywnego

Uwaga! Tego filtra można używać tylko w filtrujących okapach kuchennych. Powietrze przechodzące przez filtr jest oczyszczone. Filtr nie nadaje się do mycia - musi być wymieniony na nowy w czasie zależnym od częstości użytkowania okapu (przeciętnie 2 razy w roku).


PIEKARNIK DO ZABUDOWY                             (góra)
Gorenje EVP 655-17 B 99 SLE Simple & Logical

Sterowanie piekarnika Simple & Logical
Wybór sposobu ogrzewania naszej ulubionej potrawy nareszcie jest prosty i logiczny.
W piekarnikach Simple & Logical możemy szybko wybrać spośród siedmiu różnych sposobów ogrzewania najlepszy dla różnych potraw. Specjalnym pokrętłem wybieramy symbol naszej potrawy na panelu sterowniczym. Wybór potrawy potwierdzony jest podświetleniem hologramu. Wystarczy ustawić temperaturę i czas pieczenia. Po upływie czasu wyłączone zostają elementy grzejne piekarnika. 
Ulubiona potrawa jest już gotowa.

Aqua Clean - system prostego czyszczenia
Jest to prosty sposób czyszczenia piekarnia. System ten jest skuteczny gdy wnętrze piekarnika jest pokryte Eko Emalią. Służy do automatycznego odtłuszczania oraz usuwania resztek tłuszczu i potraw. Unikamy używania żrących środków czyszczących oraz zapewnia minimalne zużycie energii.
Specjalnym pokrętłem wybieramy ósmą funkcję ogrzewania, do blaszki na najniższym poziomie wlewamy 0,4 l. wody, ustawiamy temperaturę na 50 C pozostawiając na 30 minut. W tym czasie woda powoli odparowując zmiękcza zabrudzenia. Później wycieramy wilgotną ściereczką. 

8 sposobów ogrzewania:

SPOSÓB OGRZEWANIA  RODZAJ POTRAWY
górną i dolną grzałką pieczeń w kawałku
infra grzałką ( grill ) kotlety, ryby
infra grzałką z włączonym wentylatorem kurczak, zawijana pieczeń
dolną grzałką z termoobiegiem  pizza
gorącym powietrzem - termoobieg ciastka
działanie wentylatora - rozmrażanie potraw  rozmrażanie
dolną grzałką z włączonym wentylatorem ciasto drożdżowe, babka
dolną grzałką opiekanie pieczywa / Aqua Clean

 Minutnik - wyłącznik czasowy
możliwość zaprogramowania wyłączenia piekarnika od 0 - 120 minut.

Wnętrze piekarnika pokryte Eko Email
Eko Emalia sprawia, że wnętrze piekarnika i blachy do pieczenia są wyjątkowo gładkie. Czyszczenie staje się bardzo łatwe. Nie zachodzi konieczność nagrzewania piekarnika do bardzo wysokich temperatur co wiąże się z dodatkowym zużyciem energii. Aby zlikwidować tłuszcz oraz resztki potraw należy użyć funkcji Aqua Clean, następnie wilgotną ściereczką przetrzeć wnętrze piekarnika.
Eko Emalia jest bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne. Zalety Eko Emalii doceniane są zwłaszcza w czasie pieczenia - pieczona potrawa nie przywiera do powierzchni blachy.
Należy również podkreślić, że Eko Emalia jest produktem przyjaznym dla środowiska, nie zawiera związków które pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku ulatniają się.

Płyta katalityczna na tylnej ścianie piekarnika
Emalia katalityczna przyśpiesza rozkład tłuszczów i innych zanieczyszczeń. Plamy powstałe podczas pieczenia ulegają rozpadowi w temperaturach powyżej 220 C.

Wentylator chłodzący obudowę i panel sterujący piekarnika 
Wentylator chłodzący miesza gorące opary skupiające się u góry piekarnika z chłodniejszym powietrzem. Wymieszane opary odprowadzane są specjalną szczeliną znajdującą się między drzwiami a panelem piekarnika. Niska temperatura oparów nie nagrzewa uchwytów i panelu sterującego. Nie nagrzewa się obudowa piekarnika, co zabezpiecza zagrożone odkształceniem lub uszkodzeniem sąsiadujące z piekarnikiem elementy mebli kuchennych.

Prowadnice 
PROWADNICE UMIESZCZONE NA BOCZNYCH ŚCIANKACH PIEKARNIKA UMOŻLIWIAJĄCE PIECZENIE NA TRZECH RÓŻNYCH POZIOMACH. PROWADNICE MOŻNA W ŁATWY SPOSÓB WYJĄĆ BEZ UŻYCIA NARZĘDZI. PO ZDJĘCIU CZYŚCIMY BOCZNE ŚCIANY PIEKARNIKA.
PROWADNICE WYKONANE SĄ ZE STALI O ŚREDNICY 5 MM, POKRYTE CHROMEM. PROWADNICE CHARAKTERYZUJĄ SIĘ DUŻĄ ODPORNOŚCIĄ NA ODKSZTAŁCENIA W WYSOKICH TEMPERATURACH. PRZY TEMPERATURZE 250 C PRĘT STALOWY ULEGA WYGIĘCIU TYLKO O 0,1 MM.
DZIĘKI TEMU ZAWSZE BEZ PROBLEMÓW BĘDZIEMY WYCIĄGALI I WKŁADALI BLACHY W TRAKCIE DŁUGIEGO UŻYTKOWANIA PIEKARNIKÓW GORENJE.

Podświetlane pokrętła kolorem zielonym
W momencie włączenia piekarnik pokrętła zostają podświetlone, jest to duże ułatwienie jeśli gotowanie przebiega wieczorem a poza tym zawsze wiadomo, ile czasu zostało do końca pieczenia oraz z której funkcji ogrzewania korzystamy.

Filtr przeciwtłuszczowy
Filtr zakładamy podczas ogrzewania z włączonym wentylatorem. W ten sposób zabezpieczamy wentylator przed pryskającym tłuszczem podczas pieczenia.
Filtr wykonany jest ze stali nierdzewnej, nadaje się do mycia w zmywarkach lub sposobem tradycyjnym.

Zdejmowane panoramiczne, nie nagrzewające się drzwi
Zdejmowane drzwi są dużym ułatwieniem w utrzymaniu czystości piekarnika. Po zdjęciu drzwi mamy pełny dostęp do wnętrza piekarnika. Wewnętrzna strona drzwi pokryta jest Eko Emalią.
Drzwi zbudowane są z kilku warstw szkła co sprawia, że dotknięcie w czasie działania piekarnika nie grozi poparzeniem.

Duża infra grzałka
Duża powierzchnia infra grzałki zapewnia optymalne ogrzanie całego wnętrza piekarnika. Nawet największe porcje mięsa będą dobrze i równomiernie upieczone.

Panel sterujący oraz drzwi wykonanie inox - szkło

  • Uchwyty do przenoszenia piekarnika
  • ŁATWY MONTAŻ - tylko dwa wkręty
  • Pojemność piekarnika 48 litrów
  • Zużycie energii na rozgrzanie piekarnika 0,4 kWh
  • Zużycie energii podczas pracy termoobiegu 1,00 kWh,
  • Zużycie energii podczas pracy dolnej i górnej grzałki 0,90 kWh

WYPOSAŻENIE:

  • 4 blachy do pieczenia pokryte Eko Email (3 płytkie, 1 głęboka),
  • Dwupoziomowy ruszt
    Dla wymagających użytkowników trzy możliwe położenia rusztu to trochę za mało. Dlatego piekarniki Gorenje posiadają możliwość ustawienia rusztu na sześciu poziomach. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu dwupoziomowego rusztu.
  • Specjalny uchwyt do wyciągania gorących blach i rusztu,
  • Blacha ochronna panelu sterowania - używana podczas pieczenia przy uchylonych drzwiach piekarnika
  • Przewód do podłączenia piekarnika