SPRZĘT GRZEJNY
-
Kuchnia
elektryczna i płyta grzejna może być zabudowana ( w ciągu )
meblami tylko do wysokości płyty grzejnej. Podłączenia może
dokonać wyłącznie osoba uprawniona.
-
Objęte
niniejsza gwarancja urządzenia wykonane są w 1. klasie ochrony przed
porażeniem elektrycznym i wymagają przyłączenia do sieci ze
sprawnym gniazdkiem posiadającym bolec zerujący.
-
Uprawniona
osoba instalująca powinna poinformować użytkownika, jaką moc może
włączyć jednocześnie ( jakie urządzenia i płytki ) w zależności
od zastosowanego podłączenia do zewnętrznej sieci zasilającej i
jej zabezpieczenia oraz wpisać to na ostatnie stronie instrukcji obsługi.
-
Piekarnik
i płyta grzejna nie mogą być wykorzystywane do ogrzania
pomieszczenia.
SPRZĘT CHŁODNICZY
-
Urządzenie
jest przystosowane do pracy w zakresie temperatur pokojowych, tj. +16
C do +32 C. Urządzeń chłodniczych nie należy instalować w pobliżu
źródeł ciepła.
-
Niedopuszczalne
jest rozmrażanie sprzętu pomocą ostrych narzędzi lub poprzez
wstawienie Do jego wnętrza urządzeń grzewczych.
-
Przy
uruchamianiu urządzenia produkty należy wkładać stopniowo, w
partiach określonych Przez
centa 9 dotyczy komory zamrażalniczej – dane ilościowe podane
są w instrukcji Obsługi ) gdyż przeciążenie agregatu może
spowodować jego uszkodzenie.
-
W
czasie przenoszenia sprzętu nie należy przechylać go bardziej niż
45 stopni.
-
Zbyt
niskie lub wysokie napięcie w sieci energetycznej może być
przyczyna uszkodzenia sprzętu.
SPRZĘT PRALNICZY
-
Przed
przystąpieniem do uruchomienia sprzętu należy go bezwzględnie
– w sposób podany w instrukcji – usunąć zabezpieczenia
transportowe.
-
Urządzenie
powinno być podłączone do sieci z gniazdkiem posiadającym bolec
zerujący. Instalacja elektryczna powinna być dostosowana do obciążenia
prądem o natężeniu 16 A.
-
Mechanizm
zamykający drzwi pralki posiada blokadę bezpieczeństwa, umożliwiającą
Otwarcie po
około dwóch minutach od wyłączenia pralki. Próby wcześniejszego
otwierania na siłę Mogą
spowodować uszkodzenie mechanizmu pralki.
-
Pokrętło
programatora można obracać jedynie w kierunku podanym w instrukcji
obsługi.
-
Niedopuszczalne
są zmiany ustawienia programatora w czasie pracy urządzenia.
-
Zaleca
się zakręcanie zaworu czerpania wody, aby – w przypadku awarii
– uniknąć zalania Pomieszczenia wodą.
-
Urządzenie
nie powinno być eksploatowane w pomieszczeniach, w których
temperatura spada Poniżej 0. stopni C.
-
Instalacja
oraz czynności konserwacyjne powinny być wykonywane po odłączeniu
urządzenia Od sieci elektrycznej.
URZĄDZENIA GAZOWE
-
Podłączenia
do instalacji gazowej może dokonać jedynie osoba uprawniona. Przyłączenie
do sieci Gazowej i regulacja na odpowiedni rodzaj gazu są czynnościami
montażowymi, a nie Serwisowymi
i usługa ta nie jest objęta niniejszą gwarancją.
SPRZĘT DO ZABUDOWY W MEBLE
-
Sprzęt
do zabudowy powinien być
montowany z zachowaniem
zaleceń producenta, w szczególności
Odnośnie zalecanych odstępów, prześwitów (wielkość
kratek wentylacyjnych ! ) i stosowanych materiałów.
-
Montaż
sprzętu powinien być wykonany z zachowaniem najwyższej staranności,
jednak tak by był zachowany łatwy dostęp do sprzętu w celu
ewentualnej konserwacji lub
naprawy.
-
W
przypadku braku dostępu do sprzętu ( zabudowa trwała,
niestandardowa ), klient jest zobowiązany do udostępnienia
sprzętu do naprawy na własny koszt.
DROBNY SPRZĘT AGD
-
ODKURACZE
:
Należy
pamiętać,że odkurzanie może się odbywać WYŁĄCZNIE przy założonym
worku na kurz (papierowym bądź tekstylnym).Wyjątkiem jest odkurzacz z
separatorem wodnym (np..Water Jet ).W przeciwnym razie silnik odkurzacza
ulegnie zniszczeniu. W tym wypadku serwis odmówi bezpłatnej naprawy z
tytułu gwarancji.
Nie wolno zbierać za pomocą odkurzacza (o
ile wyraźnie tego nie dopuszczono w instrukcji obsługi) :
płynów, pyłów budowlanych
itp.
Przepełniony worek na kurz powoduje nadmierne obciążenie silnika
odkurzacza ,zmniejsza efektywność odkurzania, może spowodować
przegrzanie urządzenia, a w efekcie
odkształcenie elementów plastikowych i spalenie silnika. W
przypadku zaobserwowania nadmiernego przegrzewania silnika należy
sprawdzić zawartość worka i zrobić
przerwę w pracy odkurzacza celem jego ostygnięcia (dotyczy to szczególnie
mniejszych modeli odkurzaczy). Odkurzanie
dużych powierzchni (biurowych, hotelowych itp.) wymaga zastosowania
specjalistycznych urządzeń do tego przystosowanych (jeżeli w warunkach
gwarancji napisano „do użytku w warunkach indywidualnego
gospodarstwa domowego” to
taki rodzaj eksploatacji powoduje nieważność gwarancji).
b.
SPRZĘT KUCHENNY
Wszystkie
urządzenia powinny być eksploatowane zgodnie z przeznaczeniem i
instrukcją obsługi. Częstą przyczyną uszkodzeń jest nadmierne przeciążanie
: nadmiernie długi czas nieprzerwanej pracy, nadmierne obciążenie
(silne dociskanie tartych lub siekanych warzyw przy ich dużej twardości
lub znacznym wysuszeniu, mieszanie niewłaściwymi mieszadłami
zbyt gęstych ciast itd.).
Przypominamy, że noże tnące,tarcze itp.są elementami eksploatacyjnymi
ulegającymi naturalnemu zużyciu i jako takie nie podlegają z tego tytułu
gwarancji.
c.
GOLARKI I DEPILATORY
Częstym
powodem zmniejszania się pojemności akumulatorów Ni
Mh w które wyposażone są
golarki i depilatory jest ich
doładowywanie ( przed całkowitym rozładowaniem) .
O ile wyraźnie nie
dopuszcza tego instrukcja obsługi (pewien model golarki Philipsa)
należy szczególnie unikać
zamoczenia sprzętu.
d.
SUSZARKI I LOKÓWKI
O
ile wyraźnie tego nie zaznaczono w warunkach gwarancji
to sprzęt zaopatrzony w kartę gwarancyjną SEGOR przeznaczony
jest do użytku w warunkach domowych
(pkt. 10 warunków gwarancji). Nie są zatem przeznaczone do
eksploatacji np. przez zakłady
fryzjerskie (gwarancja traci ważność).
Częstą przyczyną uszkodzeń jest dostanie się do wnętrza urządzenia
długich włosów. Prosimy na to uważać ,a ewentualne włosy niezwłocznie
usuwać z urządzenia.
Włączone urządzenie nie powinno być pozostawione bez dozoru. W
przypadku przegrzewania należy zrobić chwilową
przerwę w ich użytkowaniu.
e.
CZAJNIKI BEZPRZEWODOWE I EKSPRESY
Osadzanie
się na grzałce i ściankach urządzenia kamienia kotłowego jest
naturalnym i nieuniknionym skutkiem twardości wody ( jego intensywność
zależy od tego jaką wodę mamy w kranie , jest to różnie w różnych
regionach kraju). Szczególnie dużo kamienia wydzieli
się przy gotowaniu wody mineralnej (dużo jonów
magnezowo-wapniowych) !
|